Monday, August 17, 2015

Конверси Chuck Taylor 2.0






Легендарна модель конверсів Chuck Taylor All Star змінює свій дизайн вперше за майже століття. 

Факт з життя: колись я носила одну пару конверсів так часто, що крізь протерту тканину кедів світилися шкарпетки. Але не зважаючи навіть на такий плачевний стан, вони ще довго служили мені вірою-правдою. Потертості, плями, тріщини на гумовій підошві - саме в цьому весь шарм конверсів. По правді кажучи, кеди Chuck Taylor All Stars - не супер практичні, вони не міцні і не витривалі, але це те, що і робить їх класними. Ти носиш потрьопану пару конверсів з гордістю, адже вони пережили з тобою рок-концерти улюблених гуртів і проїхали пів Європи. 

То яким чином прості дешеві кеди стали іконою стилю у цілому світі і не втрачають своєї популярності і дотепер?



Компанія Converse була створена у 1908 році, в Масачусетсі, США. Засновник компанії Маркус Міллз Конверс нарік своє дітище "Converse Rubber Shoe Company". З перших років свого існування компанія непогано заробляля. Їхнє взуття користувалося популярністю серед пересічних американців через низьку ціну і практичність. Але по-справжньому зоряний час конверсів настав в 1921 році, коли до команди компанії прийшов мега-популярний на той час баскетболіст Чарльз "Чак" Тейлор (Charles "Chuck" Taylor). Він став обличчям компанії, промоутером і ПР-менеджером одночасно. За кілька років його роботи конверси стали офіційним взуттям баскетбольної команди США на літніх Олімпійстких іграх в Берліні 1936 рокі і частиною спортивної тренувальної форми армії США під час Другої Світової Війни. У назві з'являється словосполучення "All star", як натяк на те, що це взуття носять всі зіркові спортменти того часу. 


Збірна з баскетболу США на Олімпійських іграх 1936 року (Bettmann/Corbis)

В 1932 році компанія офіційно називає мега-популярну модель кедів на честь Чака Тейлора, людини яка перетворила прості дешеві кросівки на легендарне американське взуття. На круглих нашивках, які були придумані для того, щоб захистити щиколотки баскетболістів під час гри, біля логотипу компанії з'являється підпис Chuck Taylor. Chuck Taylor All Star high top починають завойовувати світ. 




Безхмарне життя-буття Converse-ів тривало до 80х років. Раптом на полицях магазинів з'явилися кросівки таких брендів як Adidas, Puma i Nike. Виробники новинок запевняли, що над створенням їх взуття працює ціла когорта науковців мало не з NASA і виготовляються вони по найновіших технологіях, і що такі кросівки здатні покращити спортивні резутьтати своїх власників. Прості як двері Convers-и не витримали такої конкуренції на ринку спорттоварів. 

Але, як кажуть, коли зачиняються одні двері, відчиняються інші... Несподівано навіть для самих себе Converse стали культовим взуттям для рок-музикантів і їх фанів. Круто носити таке ж взуття, що і твій кумир, ви маєте щось спільне - це пара старих-добрих конверсів. Конверси носили всі: Ramones,Курт Кобейн, музиканти Guns & Roses i Pearl Jam. Ніхто вже і не згадував про їх минуле як суто спортивного взуття, коли барабанщика Ramones Томмі Рамона запитали хто такий Чак Тейлор, той відповів: " а дідького його знає, він був якимось баскетбольним тренером чи що?... він робив дешеві зручні шузи, от що я знаю!".





Нещодавно компанія Converse офіційно закрила лінію професійного спортивного взуття, яка існувала з дня її заснування. Голова правління компанії Джим Колхон назвав цей крок вимушеним: "ми дуже боялися закрити цей том історії нашої компанії, адже Converse починали з виробництва взуття для професійних спортсменів. Але потрібно визнати, що ми вже давно не робимо звичайні кросівки для занять спортом, ми створюємо легендарну пару американського взуття...". Можливо, Converse і програли битву за панування на ринку спортивного взуття, але виграли війну за панування у світі моди. 




28 липня 2015 року компанія Converse презентувала нову модель Chuck Taylor All-Star II. Дизайн кедів зазнав значних змін. Перш за все, змінилася тканина, тепер вона більш цупка і міцна, тому кеди тримають форму. Укріпилися місця біля гумового носка, де найчастіше з'являлися тріщини вже після кількох місяців носіння. Також з'явилися супінатори, що має підвищити комфорт носіння. Загалом, Chuck Taylor II не є заміною оригінальній моделі, це абсолютно інакша пара взуття, яка, звісно ж, знайде своїх шанувальників, але готова посперечатися, що багато хто з нас купить ще не одну пару саме оригінальних простеньких конверсів...













No comments:

Post a Comment